tiistai 10. joulukuuta 2013

Löytö

Päätin aamulla ennen töihin menoa ostaa harmaata lankaa neulomista varten. Kävi kuitenkin niin, että pistäydyinkin matkan varrelle sattuneeseen antikvariaatiin. Mielenkiintoni herätti sympaattinen liitutaulumainos oven vierellä: Tee 0€.

Antikvariaatti Sofia oli täynnä ihastuttavia kirjoja, kutsuvia takakansitekstejä, teen ja glögin tuoksua. Jo heti ulko-ovelta nappasin kainalooni yhden kirjan ja tarttuipa mukaan pari muutakin. Samovaari ja tuolit nurkassa odottivat istujiaan, hyllyt esittelivät kauniita käsintehtyjä kortteja, vanhoja kirjoja ja uudemman näköisiä opuksia. Tällä kertaa en ehtinyt jäädä pidemmäksi aikaa nautiskelemaan kirjojen lumosta, rauhallisesta ja ystävällisestä tunnelmasta, mutta lähipäivinä varmasti palaan. Heti sisälle astuttuani ja myyjän kanssa juteltuani tunsin oloni oikein tervetulleeksi.

"Vanhoja kirjoja, kahvin ja teen tuoksua, rauhaa keskellä kaupunkia, debatteja, nykykirjallisuutta ja ja nostalgiaa. ---Tervetuloa kirjojen ja kulttuurin maailmaan", kertovat sanat Sofian nettisivuillakin. Pieni hetki tuossa kaupassa ennen töitä vastaa varmasti tunnin joogaa. Rauhoittava kirjojen lumottu maa! Tosin mieli kyllä alkaa seikkailemaan: Mitähän kaikkia tarinoita täältä löytykään, uusia maailmoja.

 Myyjä kertoi, etteivät ihmiset oikein uskalla jäädä istuskelemaan ja nauttimaan teestä, kun mielessä taitaa kolkutella ajatus: Voinko tehdä näin? Voinkohan ihan oikeasti vain istuskella ja juoda kupposen, vaikken ostaisikaan mitään...? Ja vastaus on: Enemmän kuin mielellään!

Niin, oikeanlaista lankaa en reissullani löytänyt, mutta kolme kirjaa kylläkin. Antikvariaatti Sofia löytyy osoitteesta Vuorikatu 5 ja nettisivut tästä.



Ja minkälainen kirja Antikvariaatti Sofiasta löytyikään! Emännän kodinhoito-opas vuodelta 1959, onnekseni viides ja uusittu sekä laajennettu painos, onkin ovallinen opas taloudenpitoon. Olen tänään oppinut jo, että "Tilavassa keittiössä voi ruokailla. Perhe viihtyy siellä muutenkin hyvin äidin lähettyvillä"

Lisäksi nyt tiedän, että "Linnunsiivet ja jäniksen käpälät ovat vanhastaan käytettyjä puhdistusvälineitä. Siivet kuivatetataan ja käpälistä poistetaan kynnen ennen käyttöä." Pitää muistaa tämä.

"Sukka ripustetaan kärjestään kuivumaan" Luonnollisestikin tämä tieto löytyi otsikon Sukat ja niiden hoito alta.

Nyt joulun lähestyessä on hyvä muistaa: "Joulun alla valmistavat nuoret mielellään erilaisia koristeita." 

Kirjan suloisesta kuvituksesta vastaa Maija Karma.

Hei universumi, kiitos tästä päivästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti