lauantai 30. maaliskuuta 2013

Rakkauskirje

Ystäväni Fuengirola,

Olen kiintynyt Sinuun kuin varkain. Huomaamattani ensin niin toverilliset tunteeni Sinua kohtaan ovat  jalostuneet voimakkaammiksi, pikku hiljaa huoleton ystävyyteni on muuttunut kiintymykseksi. Kyllä, Fuengirola, taidat olla enemmän kuin ystävä minulle. Tulen ikävöimään Sinua, katujasi, kielten sekamelskaa, hiekkarantaa, lyhyitä välimatkoja ja simppeliä elämäntapaasi. Olen yllättynyt siitä, että sovimme näin hyvin yhteen. Meillä on paljon vielä edessämme, eikö niin?





Oi Salarakkaani Helsinki!

Tulit elämääni vahingossa, olit suunittelematon käänne elämässäni. Ihastuin sinuun kuitenkin heti. Olet onnistunut viettelemään minut yhä uudelleen ja uudelleen. Luulen, että olet täydellinen kumppani minulle: turvallinen ja huolehtiva, mutta silti usein järjestät minulle pieniä yllätyksiä ja esittelet aina uuden puolen itsestäsi juuri kun olen luullut tuntevani Sinut jo kokonaan. Ja minä, jos kuka, rakastan yllätyksiä. Väliaikaisuus ja seikkailullisuus saavat suhteemme tuntumaan kevyeltä ja villiltä. Vaikka tämä taitaa olla vakavampaa...





Savonlinna...

...suhteemme päättyi huonoissa merkeissä. Kuinka kliseinen viha-rakkaus-suhde. Mielelläni pidän sinuun vielä yhteyttä, nyt pystyn suhtautumaan sinuun hyvällä ja muistaen hyvät puolesi. Ilahdun aidosti näkemisestäsi kesäisin. Onhan meillä niin paljon yhteistä historiaa. Olit ensimmäinen kaupunkini!  Hymyillään, kun tavataan, Savis.


Armaani Girona, 

en ole unohtanut Sinua, en koskaan voisikaan! Älä kuvittele, että uusi suhteeni Fuengirolaan olisi pois tunteistani Sinua kohtaan. Olet minun kaukorakkauteni nyt ja aina.






perjantai 29. maaliskuuta 2013

Curry-cashewkastike

-2 dl yön yli lionneita cashewpähkinöitä
-vettä
-curryjauhetta (Sonnentorin makea luomucurry on oma suosikkini)
-ripaus laadukasta suolaa

Aja cashewpähkinät pienen vesimäärän kanssa tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Aloita ensin muutamalla ruokalusikallisella vettä. Vesimäärällä voit säädellä sitä, haluatko tehdä juoksevaa kastiketta vai paksumpaa tahnaa esimerkiksi juustoleipästen päälle levitettäväksi tai dipiksi vihanneksille.

Tämä currykastike maistuu esimerkiksi kevyesti höyrytetyn kukkakaalin kanssa ja makumatka Intiaan voi alkaa.

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Ihme


Ihme ei ole ilmassa lentäminen eikä veden päällä käveleminen, vaan maan päällä käveleminen. 

-Kiinalainen sananlasku-

Ruokakuvauksia



Lamppujen loisteeseen, salamavalojen räiskeeseen. Sämpylät ojennukseen, täytteet esille. Ruokastailausta ja -valokuvausta valokuvaaja Timo Blomqvistin ja graafikko Minnan kanssa.


tiistai 19. maaliskuuta 2013

Granada

No olihan Granadassa muitakin kuin kissoja!
















sunnuntai 17. maaliskuuta 2013






Nyt on tarjolla harvinaista herkkua: Suomalainen lääkäri puhuu asiaa. Tätä klikkaamalla pääset lukemaan Studio55:sen sivuilta lääkäri Olli Sovijärven mainion haastattelun.


lauantai 16. maaliskuuta 2013

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Banaania ja lettuja





Fuengirolan testikeittiössä vuorossa banaaniletut. Eivätkä mitkä tahansa peruslättyset, vaan gluteenittomat, maidottomat ja kokonaan jauhottomat banaaniletut, joiden reseptin Johanna linkkasi. Banaanilettujen hienous piilee niiden yksinkertaisuudessa: tarvitset vain kahta raaka-ainetta.

Banaaniletut

2 isoa, kypsää banaania
4 kananmunaa

(sekä jos haluat leivinjauhetta 1 tl, itse laitoin psylliumia 1 tl, mutta onnistuvat ilmankin. Tavallisessa leivonjauheessahan on alumiinia, jota ystävämme Terve Maalaisjärki ei suosittele syötävksi. Markkinoilla on kuulemma myös luomulaatuista leivinjauhetta, joka ei sisällä alumiinia)

Survo banaanit haarukalla muussiksi ja vispaa joukkoon kananmunat tai jos haluat ihan tasaisen koostumuksen, niin käytä sauvasekoitinta tai blenderiä. Paista ja nauti esimerkiksi hunajan ja marjajauheen kanssa. Nämä ovat sellaisia elämänmakuisia lettuja: yksinkertaisia ja hyviä!

torstai 7. maaliskuuta 2013

Makumatka menneisyyteen...

...synkkään menneisyyteen.

 Harmi, etten ehtinyt ahmimiseltani ottaa kuvaa tämän päivän lounaasta. Olin niin innoissani. Olin odottanut ja suunnitellut tätä kulinaristista makumatkaa useita päiviä. Olin haalinut raaka-aineita useista kaupoista eri puolilta Los Bolichesia. Minä, pian valmis kokki, valmistin lounaan innostuneena, nälkäisenä ja odottavana. Enkä turhaan, santasinkin vähintään kolmesti.

Pastaa, tonnikalaa ja ketsuppia. Kuinka jokin näin kamala voi olla näin hyvää!

Ja mitkä makumuistot. Kuinka monta kertaa olenkaan tätä syönyt nuorempana. Oikeasti en todellakaan halua tietää vastausta tuohon. Tonnikalapurkista olen saanut kammottavan kemikaalikuorman mm. hormonitoimintaa häiritsevää bisfenoli-A:ata, kuten myös muinoin syömästäni Heinz-ketsupista. Katsoin taannoin erään todella hyvän dokumentin, jossa mainittiin amerikkalaisten saavan suurimman bisfenoli-A hyökkäyksensä juuri Heinz-pullon muovista. Tonnikala oli silloin aikoinaan tietenkin pakattu vielä johonkin ö-luokan öljyyn ja pasta oli mitä lie valkoista, täysin ravintoköyhää mömmöä. Oi niitä aikoja.

Tällä kertaa tein tuota entistä perinneruokaani laadukkaammista raaka-aineista. Täällä Fuengirolassa lähikaupasta saa tonnikalaa säilöttynä kylmäpuristettuun oliiviöljyyn ja lasipurkkiin, luomukaupasta ostin tanskalaista luomuketsuppia, joka oli makeutettu agavesiirapilla ja marketista nappasin ostoskoriin gluteenitonta pastaa.

Lievittääkseni huonoa omaatuntoa tästä mitätänäänsyötäisiin -tyyppisestä purkkien avaamisesta ja sekoittamisesta tein pikku lisukkeeksi lautaselle tomaatti-härkäpapusalsaa, onhan keväinen härkäpapusesonki täällä juuri alkamassa.



Virkkukoukkusta siteeratakseni: gourmeeta vai karmeeta?


p.s. Äiti söi kiltisti lautasensa tyhjäksi. Harvemmin näkee isän jättävän ruokaa, mutta tätä herkkua jäi lautaselle pyörimään...

tiistai 5. maaliskuuta 2013

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Niin yksinkertaista voi vain onni olla

Mereltä tuulee. aallot lyövät ikiaikaista rytmiään vasten rantahiekkaa. On viileää, juuri sopivan, jotta sormeni kaipaavat kuumaa kahvikuppia lämmittäjäkseen. Tuulesta huolimatta rantakadun terassin suojissa istuu ihmisiä. Istahdan tyhjään pikku pöytään puheensorinan keskelle. Puhe levittäytyy ympärilleni pehmeäksi sametiksi -englantia, espanjaa, tanskaa. Kahvi tuoksuu kermaiselle, siitä nouseva höyry tanssii ilmassa viettelevää koreografiaa. Uppoudun laukusta kaivamani kirjan maailmaan. Jokaisesta ympärilläni olevasta pöytäseurueesta voisi kirjoittaa omansa.

Täydellinen kolminaisuus: Olla, miettiä, tarkkailla.



Pauli Hanhiniemi laulaa pääni sisällä: Niin yksinkertaista voi vain onni olla, niin yksinkertaista...

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kevättuulia Fuengirolassa






Junamatka pitkin heräilevää rannikkoa, aikainen aamukahvi ja inkiväärimehu Cafe Frescossa, pitkä verkkainen kävely auringossa kylpevällä rantakadulla, täyttävä lounas Vegetaliassa, Sofia-opistolla asioimista, romaanin maailmaan upputumista, aallonmurtajalla kevättuulessa haaveilua, ohi kulkevien ihmisten tarkkailua, peruselintarvikkeiden hankkimista, ekokaupassa shoppailua...Ja kaikki tämä ennen kello 14 iltapäivällä...Kaikki tehty kuudessa tunnissa ensimmäisenä päivänä, check!

p.s Kevätilma täällä tuntuu niin samanlaiselta kuin Gironassa ja l'Estartissa vuosia sitten. Hämmentävää kuinka vain tuoksu ja tuulen kosketus iholla voi saada mielen muistoihin. Hetken aikamatka.
t. Sentimentaalinen Anna