tiistai 16. helmikuuta 2010

Romesco



Romesco

Onkohan ruokaa, johon romesco –kastike ei sopisi...? Tuskin. Herkullinen, nopea ja helppo valmistaa ja mikä parasta: kypsentämätön eli raakaruokaa. Kypsentäessä ruoka muuttaa aina muotoaan ja menettää osan ravintoaineista. Siksi olisi hyvä syödä mahdollisimman paljon raakaruokaa, tai ainakin jättää kypsentäessä esimerkiksi kasvikset al dente -hampaille vähän hommia! Syksyllä pääsin aika hyvin raakaruoan ja sen tuoman hyvän olon ja energian makuun, mutta täällä reissussa se on olosuhteiden pakosta jäänyt vähemmälle. Toki viherpirtelö ja salaatit ovat täälläkin päivittäisiä herkkuja! Ja raakasushin ainekset ovat jo odottamassa inspiraation puuskaa. Voi, kun saisi vielä tehtyä raakasuklaata...Vaan ei taida onnistua, raw-meininki ei ole yleistynyt vielä täällä, joten kaakaopapuja pitäisi ehkä lähteä hakemaan itse Ecuadorista. Mutta nyt takaisin romescoon:

Maistoin romescoa yhdessä calçotsien kanssa kurssilla introducción a la gastronomia catalan, jossa kokki (hmm...kuva yllä...) piti meille demonstraation perinteisimmistä katalonialaisista ruoista. Calçots eli grillatut pienet sipulit, jotka ovat juuri tämän vuodenajan sesonkiherkkua, dipattiin tähän kastikkeeseen. Tekniikka haltuun: kuori ensimmäinen paahdettu ja luultavasti nokinen kerros sipulista, ota hyvä takakeno, pidä niska pitkänä ja tiputa käsi ojossa romescoon kastettu pitkä sipuli suuhun! Pyyhi kastike poskilta ja paidalta –ja uuden sipulin kimppuun!

Kastike on helppo valmistaa, itse vähän oikaisin alkuperäistä reseptiä, koska halusin maistaa omatekoista kastiketta heti.

Alkuperäinen resepti:

Manteleita
Hasselpähkinöitä
Tomaatteja (kypsytetty uunissa)
Kuivattua makeaa paprikaa
Oliiviöljyä
Suolaa
Valkosipulia (hieman paahdettuna tai raakana)
Viinietikkaa

Alkuperäisessä ohjeessa makeista kuivatuista paprikoista (joita oli liotettu yön yli) kaavittiin kastikkeeseen sisus, samoin kuin uunissa hieman pehmitetyistä tomaateista. Itse tosiaan poikkesin oikopolulle ja tein kastikkeen näin:

Raaka versio:

Manteleita
Hasselpähkinöitä (itse taisin käyttää saksanpähkinöitä)
Tomaatteja (ihan raakana vaan)
Punaista paprikaa
Öljyä (jotain kylmäpuristettua ja luomua, rypsi, oliivi...)
Ruususuolaa (tai muuta puhdistamatonta, laadukasta suolaa, esim. Urtekramin merisuola)
Valkosipulia
Viinietikkaa pikku loraus

Ainekset tehosekoittimessa tai tehokkaalla sauvasekoittimella sekaisin ja kastike on valmis maistettavaksi! Jos ehdit, voisi pähkinöitä liottaa ennen käyttöä. Mielellään vaikkapa yön yli, mutta myös muutama tunti on askel oikeaan suuntaan. Liottaessa pähkinät alkavat ikään kuin elää, niiden ravintoainepitoisuus kasvaa, entyymitoiminta herää ja entsyymien estäjät poistuvat, joten kroppamme käyttää pähkinät ja siemenet tehokkaammin hyödykseen.

Romesco maistuu esimerkiksi dippinä kasvisten kanssa, salaatinkastikkeena, (manteli-)leivän päällä, pastakastikkeena...ihan minä kastikkeena vain! Itse olen kokeilllut myös kastikkeen syömistä lusikalla suoraan astiasta, toimii. Mukava makeahko ja täyteläinen maku, jota voi vaihdella esim. viinietikan avulla tai ripauttaa kastikkeeseen kunnolla chiliä. Chili tehostaa kivasti ravintoaineiden imeytymistä ja saa aineenvaihdunnan hyrräämään ilosta. Tavallisesti en syö hiilihydraatteja kovinkaan paljon, joten pasta ei kuulu jokapäiväiseen (tai itse asiassa jokavuotiseen) ruokavaliooni, mutta Andorrasta ostettu luomuspagetti sai kaverikseen tämän kastikkeen höystettynä sienillä ja sipulilla. Seuraavaksi testaan spelttipastan. Joo, ei hätää, nyt loppui ruokapropaganda, hetkeksi!

P.S Kaikkien kokkien suojelupyhimys on Sant Lorenz. Ravintolakoulussa, jossa vierailimme, seisoi liesituulettimen päällä Sant Lorenzin patsas. Eli pyydäpä Lorelta suojelusta ja ala kokkailemaan, Herran –Loren- haltuun!


3 kommenttia:

  1. Mietin tässä, et tekisinkö kastiketta vai odottaisinko et sie teet sitä miulle..? Toisaalta jos saa toivoa, niin voisko tuo kokki tehdä sitä miulle..? Hei Lore, Kulhollinen kynttilänvalossa kiitos.

    VastaaPoista
  2. Heiii!
    Kuulostaa kastike aikas hyvältä, ehkä pitäs tässä jossain vaiheessa tekaista:) Kiitos ohjeesta! Tietysti jonkun toisen (esim. tuon namin kokkipojan) tekemiä herkkuja on niin paljon vaivattomampaa nauttia...;)
    Tänään on Suomen kylmyys tökkinyt tavallistakin enemmän, kun ilmeisesti viimeisenä maailmassa sain selville, että Google.mapsissa voi katella mm. Las Palmasia ihan panoramakuvina katutasosta. Kävin entistä kotikatua kattomassa ja meijän ikkuna oli auki. Nyyh, tuli niiiiin ikävä sinne...:/
    Nauti sie nyt lämmöstä täysin siemauksin, niin jos meillekin tulis lämpimämpi:) Haleja!
    T:Sirja

    VastaaPoista
  3. Joo tänne kans yks tollanen jumalainen kokki - kiitos ;)

    Ihanaa et oot päässy toteuttaa ruokakulttuurias siellä kun mietiskelit, et miten käy.. vaikka raw - ruoka on jäänyt ei tuo menú nyt hassummalta näytä kuitenkaan!

    Ikävä!

    VastaaPoista