sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Skonssit

It's tea time!

Pehmoisen pimeät syysillat, pihamaan peittävät keltaiset lehdet, varpaita lämmittävät värikkäät villasukat, syysleimukukan ja kypsyvien omenoiden tuoksu viekoittelevat vannoutuneimmankin kesänlapsen ihastumaan hieman myös syksyyn. Tunnustan, minulla on tukahdutettuja, salattuja tunteita myös syksyä kohtaan! Oi syksyni, olemme kuin Ridge ja Brooke...

Olen eläinhoroskoopiltani ehdottomasti vilukissa, tuo tähtitaivaan ikuinen palelija. Siksi aamuni alkavat, ja iltani päättyvät kupillisella teetä. Englantilaiset teeleivät eli skonssit sopivat teehetkeen täydellisesti. Ihastuin skonsseihin Eat&Joy Maatilatorilla, jonne Leipomo Limbbu toimitti kerran viikossa tuoksuvan korillisen skonsseja. Tuo makean ja happaman koukuttava yhdistelmä! Etelä-Ranskan matkalla luin vanhaa Glorian keittiö&viini -lehteä (ah, tuo ihana lehti), josta onnekseni löysin tämän kaipaamani Limbun skonssien ohjeen.

Mielestäni skonssin kanssa maistuu parhaimmalle kuohkea stevialla makeutettu kermavaahto ja vadelmahillo tai pelkkä juokseva luomuhunaja. Nyt omena-ajan kunniaksi skonssien kanssa söimme omena-inkivääri-hilloa ja kesän muistoksi mesiangervo-vanilijakastiketta.

Mesiangervokastike syntyy samoin kuin aiemmin kuvailemani ruusu-vanilijakastike. Kuivasin kesällä mesiangervon kukintoja ja laitoin nyt kattilaan 4 dl kermaa, 1 muna, 1 rkl perunajauhoja, kourallisen pohja kuivattuja mesiangervon kukkia. Jos et kerännyt alkukesästä mesiangervoa, niin enpä tiedä yhtään mistä sitä voisit saada. Hah, pahoittelut! Jos vaihtokaupasta sovitaan, niin minulta löytyy...

Reseptin alku kuuluu siis: Odota 9 pitkää talvikuukautta ja kerää sitten metsästä mesiangervonkukkia ja... Olen Anna -todellinen Slow Food -kokki.

Koska luultavasti pääset kokeilemaan tätä kastiketta vasta ensi kesänä, kerron nyt, että mesiangervon kukat antavat kastikkeelle ihastuttavan hienostuneet kukkaisan ja hunajaisen makean maun! Metsän keijut juovat takuulla mesiangervonkukkamehua aamulla...

Nopea omenahillo syntyy pehmentämällä omenalohkoja kattilassa, jonka pohjalla porisee vesitilkka. Kun omenat ovat mukavasti pehmennet ja hieman sekoittaessa muussaantuvat, lisää joukkoon haluamasi määrä hunajaa ja inkiväärijauhetta tai raastettua inkiväärijuurta.

Skonssit Leipomo Limbun ohjeella. Melkein.

9,5 dl luomu vehnäjauhoja
270 g voita
1,5 tl soodaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
4 dl piimää

Sekoita kulhossa kuiva-aineet keskenään. Nypi kylmä, kuutioiksi leikattu voi ja kuiva-aineseos murumaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon piimä kevyesti käännellen ja sekoittaen. Alkuperäisessä ohjeessa taikinasta muotoillaan paksu kaulittava levy, josta skonssit nostellaan pyöreällä muotilla pellille. Itse kuitenkin oikaisin ja nostelin taikinasta lusikalla isohkoja nokareita pellille ja muotoilin hieman öljytyin käsin. Myös muffinssivuoat sopisivat tähän.

Paista 200 astetta, 10-12 min.

Testattu vinkki: Kannattaa sekoittaa sooda kunnolla kuiviin aineksiin, ettei vahingossa soodamyrkytä rakasta kälyään, joka pahaa aavistamatta nauttii soodamöykkyskonssin aamupalaksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti