lauantai 22. syyskuuta 2012

Kaupunkikulttuuria

Parkkipäivä -kuvittele päivä ilman autoja.

Eilen Helsingin katuja kuvitti värikkäästi yhteinen parkkipaikkojen valtaus. Julisteissa ihmisiä kehotettiin valtaamaan parrkipaikka kadun varrelta kestävämmän ja viihtyisämmän kaupunkiympäristön puolesta. Espan lavalta seurasin kuinka kadun toisella puolella muun muassa tanssittiin balettia ammattilaisvoimin, tehtiin sirkustemppuja, syötiin ja ilmeisesti myös leikittiin kotileikkiä.

Tapahtuman takana olivat Ilmastoinfo ja Siivouspäivä. Pari viikkoa sitten ollut Siivouspäivä oli mahtava. Vanhan naapuritalon vinttiä tyhjennettiin ja lavalta sai käydä hakemassa tarpelliseksi näkemänsä. Ja minähän näin! Kainalooni pakkasin rättimaton (rakastan vanhoja kunnon rättimattoja, jotka alkavat ikävä kyllä olla uhanalaisia), suuret vanhat taulunkehykset koristamaan kirjahyllyä (tabula rasa, tyhjä taulu, johon jokainen katselija voi kuvitella mieleisensä kuvan. Tai ehkä vaihtelen kehysten sisälle kuvaa tunnelman mukaan) Lisäksi kannoin varastoon hienon puutuolin, jonka arvelen olevan 50-luvulta. Varastossa se kävi tekemään seuraa edellisen Temppelikadun jätelavalta pelastamani puutuolin viereen. Joku päivä vedän haalarit ylleni ja kunnostan nuo kaunokaiset. Joku päivä nuo tuolit saavat paljon istujia ja tulevat maailman onnellisimmiksi tuoleiksi.

Ravintolapäivä, Siivouspäivä ja Parkkipäivä ovat upeita esimerkkejä elävästä ihmisten kaupungista. Ystäväni Bettina kuvaili Helsinkiä eräänä päivänä näin: "Ennen Helsinki oli sellainen paikka, josta piti välillä päästä nopeasti mahdollisimman kauas ulkomaille. Mutta nyt Helsinki on sellainen paikka, jota rakastan ja jossa viihdyn." Bettina oli ylpeä kaupungistaan, eurooppalaisesta Helsingistä.

Erilaista, entisten aikojen kaupunkikulttuuria voi tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina ihailla Helsingin historiallisessa keskustassa, johon olen nyt Espalla ollessani aivan korviani myöten ihastunut. Autonomian aika -festivaalin ohjelmaa löytyy tämän linkin uumenista http://www.autono.fi/.



"1800-luvussa oli paljon hyviä puolia. Nykyisinkin pitäisi voida nauttia enemmän rauhallisuudesta ja itse tekemisestä", kertoo tapahtuman ohjelman suunnitellut Marja Rumpunen.

Lähden iltavuorooni Espalle ajoissa, jotta ehdin kierrellä kaduilla hengittämässä entisten aikojen energiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti