tiistai 6. maaliskuuta 2012

Kauden kasvisruokaa

Sarjassamme helppoa&herkkua kasvisruokaa tapaamme tällä kertaa Punajuuripastan. Reseptin bongasin Perhon kirjastossa, Marttojen julkaisemasta uudesta kasviruokakirjasta. Tehtävänämme koulun keittiötunnilla oli laatia kolmen ruokalajin kasvismenu, tausta-ajatuksena lounasruoan vaatimukset. Pääruoaksi ryhmämme valmisti tätä punajuuripastaa, onhan punajuuri nyt talven keskella mainiota kotimaista ruokaa. Halusimme tehdä ruoasta gluteenittoman ja välttää turhaa vehnämöllöä, joten teimme pastataikinan itse tattarijauhoista. Sitkoa taikinaan ei tullut yhtä hyvin kuin peruspastamassaan eli mitään kolme metrin tagliatelleja ei taikinastamme saanut venyteltyä, mutta lyhyemmät pastanauhat kelpasivat vallan mainiosti. Pastakone siis pyörimään kotonakin!

Okei, okei, jos pastakone on päässyt kellarissa peittymään pölyyn, saa kaupoistakin nykyään kelpoa vaihtoehtopastaa. Luultavasti lähimarketista voi löytyä hyvällä onnella esimerkiksi tattaripastaa. Itse keitin itsetehdyn peston kaveriksi eräs sunnuntai luomu tattari-bataattipastaa, jonka löysin Kampin K-Kaupasta. Jos lähikaupasta ei löydy sopivaa, kannattaa siitä vinkata kauppiaalle. Niin meidän kuluttajien toiveet kulkeutuvat eteenpäin, hyvää pitää itse vaatia, eikä tyytyä siihen mitä meille yritetään syöttää.

Punajuuripasta 4:lle henkilölle

noin 4 keskikokoista punajuurta
pari valkosipulinkynttä
2-3 dl kermaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1/2-1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
basilikaa, kuivattua 2 tl tai tuoretta hakattuna
mustapippuria
suolaa
parmesaania, sinihomejuustoa, rucolaa

Raasta punajuuret, hienonna valkosipulinkynnet. Paista hyvällä pannulla (heitä myrkkyteflon paniikissa roskikseen ja juokse hellan jo ollessa päällä ostamaan valurautapannu tai teräspannu) voissa punajuuriraastetta ja valkosipulia, kunnes punajuuret kypsyvät. Lisää mausteet ja kerma ja anna hautua vielä hetki miedolla lämmöllä. Lisää lopussa basilika ja pähkinärouhe. Sekoita ja nostele tattaripasta joukkoon. Päälle hieman raastettua parmesaania, sinihomejuustoa ja rucolaa.

p.s
Tattari ja hirssi ovat parempia vaihtoehtoja muun muassa siksi, että ne emäksisöivät kehoamme. Ne ovat luonnostaan gluteenittomia ja siksi meille monelle parempi vaihtoehto hyvän olon saavuttamiseksi. Tämä linkki kannattaa katsoa, Antti Heikkilä puhuu taas fiksuja.
Lopussa hyvä kommentti lisäainekeskustelusta, johon en raivoltani pysty vielä ottamaan kantaa. En vaan kestä tuota väittelyä, jossa kaivetaan aina joku korruptoitunut aivoton tutkija, jolla on hienolta kalskahtava tutkinto robottimaisesti väittämään, että lisäaineet on ok ja tarpeellisia. Syö vaan lisäaineita sitten, jos kerta huvittaa, minä en. Etkä sinäkään, jos minä saan päättää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti