maanantai 15. maaliskuuta 2010

Eväitä elämään




Opiskelu vaatii hyvät eväät! Maha mukavasti täynnä tarttuvat katalaanin kiemuratkin paremmin päähän. Sanakirjapinoa tasapainottavat kivasti esimerkiksi tällaiset täyttävät leipäset.

Juustoleipäset (ohjeet olen joskus bongannut karppaus.info –sivuilta) ovat todella nopeita ja helppoja valmistaa. Herkullista leipää siis ilman jauhoja ja viljaa. Määriä en nyt muista ihan tarkalleen, laitan itse aika randomilla...

Kahdelle nälkäiselle ihmiselle tästä tulee ihan kivasti leipäsiä:
-3 kananmunaa (luomua, löytyy onneksi täältäkin. Erään paketin kyljessä luki, että kanat saavat syödä alfa-alfan siemeniä, huippua!)
-juustoraastetta (ehkä noin 100g- 150g...ehkä..)
-mantelijauhetta (1/2-1 desi, ei liikaa)
-leivinjauhetta
(-kookosjauhetta, unikonsiemeniä, auringonkukansiemeniä...jne..)

Itse laitan usein sekaan myös kookosjauhetta, antaa mukavasti maukua ja massaa. Täällä laitan sitä ihan vain taloudellisista syistä: kookosjauhe on halpaa ja mantelijauhe kallista! Olenpa ovela, niin ovela, että yllätän välillä itsenikin.

Leipäset saavat uutta ilmettä ja makua, jos sekaan laittaa vaikkapa pähkinöitä tai siemeniä. Olen harkinnut myös makeiden leipästen tekoa: paljon kookosta ja päälle hunajaa...En vielä ole uskaltanut astua tuolle polulle.

Kuvassa juustoleipäset ovat astuneet hampurilaisen saappaisiin ja saaneet väliinsä kikhernepihvit. Kikhernepihvejä voisi myös hehkuttaa sanoilla helppoa ja nopeaa.

Liota kikherneitä noin 8 tuntia. Liotetut herneet, sipuli ja valkosipuli sauvasekoittimella massaksi ja uunin pellille saamaan rapeutta ja väriä. Taikinaan voi laitaa mukaan myös kananmunan. Kuten Lauran kanssa kerran testattiin: jos ei ole sauvasekotinta, nou hätä, kyllä ne kikherneet hyvän mielikuvituksen avulla ja raa'alla voimalla saa murskaksi! Mausteeksi olen laittanut esimerkiksi mustapippuria, suolaa, kurkumaa ja chiliä. Massasta voi muotoilla pihvejä tai vaikkapa pyöritellä pyöryköitä ja kutsua niitä itämaisen eksoottisesti falafeleiksi! Raikas jogurtti-minttukastike sopisi muuten mainiosti näille...
Mehevä juustoleipänen, mausteinen, mutta makeahko kikhernepihvi, tuoretta pinaattia, tomaattia, romescoa ja päälle vielä hyppysellinen fenkolin siemeniä...NAM! Voi kyllä olla, että unohtaa syödessä opiskella...

p.s. karppaus.infon sivuilla on paljon käteviä reseptejä, esim. mantelileipä. Joihinkin resepteihin suhtautuisin siellä kyllä varauksella. Osa on nimittäin tainnut hullaantua lihasta vähän liikaa...Antti Heikkilän blogista ja kirjoista löytyy todella paljon mahtavia juttuja, suosittelen. Hei, ja aivan ehdottomasti kannattaa tsekata blogi http://ilonpisara.blogspot.com/. Huikeasti tietoa ja oikea terveellisten ja herkullisten reseptien aarre-aitta!! Sinne siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti