keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Niin paljon...


Minun veneeni. Ecologic Anna!

...niin paljon on paikkoja, jotka ansaitsisivat oman kirjoituksensa! Olemme ajelleet valkoisella pikku maantiekiitäjällä tutustumaan moniin viehättäviin ja kiinnostaviin kyliin ja kaupunkeihin Gironan lähistöllä. Olen myös ottanut niissä arviolta tuhat ja sata valokuvaa... Sisältäen kuvia mielestäni kivan värisistä kissoista, hauskoista ovista, jännistä kaakeleista, lähikuvia pienistä kukkasista, kuvia kukkaruukuista...jne..jne..Onnea vaan teille, jotka joudutte kesällä katsomaan ne kaikki kanssani höystettynä loputtomalla selostuksella! Kevennän tulevaa taakkaanne ja tässä muutama otos reissultamme Banyolesiin. Mukana menossa suosikki englantilaiseni Rebecca ja Martin!

lauantai 27. maaliskuuta 2010

Kuvia Sevillasta

Katalonian jälkeen Sevilla on oikea pläjäys eksoottista espanjalaisuutta. Sevilla on täynnä koristeellisia taloja, röyhelöisiä flamencopukuja, lämpöä, appelsiinipuun kukkien tuoksua, puistoja, värikkäitä kaakeleita, härkiä, arabialaisten jälkiä, kauniita suljettuja sisäpihoja, tapaksia ja tällä hetkellä suurten pääsiäisjuhlallisuuksien odotusta. Osa perinteisistä pääsiäiskoristeista muuten muistuttaa epäilyttävästi ku klux klania...

Härkätaistelut ovat, ikävä kyllä, vielä Sevillan seuduilla elävää perinnettä. Härkätaistelumuseoon en suostunut menemään, mutta järjestin sen edessä puolen minuutin mittaisen yhden naisen mielenilmauksen. Toiseksi viimeinen kuva on todisteena.













Ihan kuin mie, Johanna ja Kaisa!

Appelsiinipuun kukka, aivan ihana tuoksu!
Kaupunkitalon salaperäinen sisäpiha.
Öhöm..ja kaikista tämä on ihan tavallinen pääsiäiskoriste...?

Niin..meillä oli Georgen kanssa herkkä hetki...
Siinä teille terveisiä.















maanantai 22. maaliskuuta 2010

Raindrops on roses...









On yksi asia, josta pidän täällä ylitse muiden asioiden. Rakastan vanhaa kaupunkia ja sen kapeilla kivisillä kujilla kuljeskelemista. On ihanaa vain vaellella ikivanhoilla sokkeloisilla kujilla. Olen varmasti hassu näky: kädet taskuissa, hullunkurisen tyytyväinen hymy huulilla käppäilen Barri Vellin kaduilla, tiirailen ylöspäin katoille ja parvekkeille, kurkistelen sisälle pikku putiikkeihin ja tarkkailen sivusilmällä katujen kulkijoita. Välillä katselen jalkoihini ja ihmettelen ikivanhoja pehmeänpyöreiksi kuluneita kiviä tennareideni alla. Millaiset kengät ovatkaan niillä astelleet...

Kuin olisi siirtynyt ajassa taaksepäin.

Harmaat kivet, vanhat parvekkeet, koristeelliset kuviot seinissä, lohkeilleet seinät, pienet kasveja pursuilevat parvekkeet, sitruunapuut ruukuissa, rautaiset portit, kaariholvit, kapeat mutkittelevat kivirappuset, jykevät kuluneet puiset ovet, lämpimän vihreän ja punaisen sävyiset talot, katedraalin majesteetillisen pitkät ja leveät portaat, vanha kaupungin muuri, pienet aukiot kahvilatuoleineen... Voisin vain loputtomasti tarkkailla niitä.

Kaupungin kadut elävät: iltaisin naapurusto täyttyy kaiken ikäisistä ihmisistä. Vanhat pariskunnat käsikynkässä kulkien, perheet pienine lapsineen ja kaveriporukat, collat, saavat vanhan kaupungin sydämen sykkimään. Iltaisin kuppilat ja ravintolat hohtavat lämmintä valoa ja herkullisia tuoksuja kadulle. Ihmiset poikkeavat kapeilta kaduilta pöytiin viettämään aikaa, pienen creps-leipomon eteen muodostuu nopeasti jonoa, kynttilät pöydillä houkuttelevat luokseen istumaan. Erilaisista ravintoiloista kantautuvat äänet kaduille, astioiden kilinää, naurua...

Lauantaiaamuna la Ramblalla vilisee ihmisiä -ja kaikenkokoisia ja kaikennäköisiä koiria- tavallista enemmän. Kojut myyvät ohi hiljalleen kuljeskeleville ihmisille juustoja, hunajaa, makkaroita ja kukkia, ja kauppahallissa on oikea hyörinä päällä. Koira haukahtelee, lapset nauravat, vanha nainen ostaa kimpun keltaisia ruusuja kukkakauppiaalta, villapaitaan pukeutunut mies jakaa lappusiaan kivisillan kupeella. Kaikkien äänien taustalla kuuluu tuttu rauhoittava ääni – katedraalin kellot kumahtelevat puolta päivää.







perjantai 19. maaliskuuta 2010

Bon cap de setmana!

Riippumaton riippumatto

Riippumaton ripustaja
tahtoo sitoa riippumaton,
ripustaa sen puuhun
jotta saisi itse riippua matossa
ja katsella yöllä kuuhun
joka taivaan katossa
vaeltaa samaa rataa
muka riippumattomana seuraten maata
ja ollen sen kanssa hyvää pataa
kun ei siitä riippumatta olla saata.
MUTTA
kuten omistajansa
tahtoo riippumattokin
olla riippumaton.
Se katkoo siteensä
ja lausuu mielipiteensä;
pelkkää riippumattomuuttaan
se muuttaa
jonnekin missä ei tarvitse riippua puussa,
missä voi pitää rauhanpiippua suussa,
omia aikojaan kelliä
ja itseään lelliä.
Se huomaa makaavansa maassa
olotilassa mutkikkaassa.
Ei pääse enää uuteen riippuvuuteen
riippumattona riippumaan
vaan riippuu riippumattomuudessaan.

(Kaija Pispa: Titulein taikasanat)

ps. Kiitos Elinalle runosta!

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Ihme on tapahtunut



Minulla on ollut jo jonkin aikaa kummallinen halu. Halu leipoa itse suklaakakku. Una tarta de xocolata. Tiedän, mitä nyt ajattelette: Anna + leipoa suklaakakku= mahdoton yhtälö. Noh, outoudesta huolimatta tuo intohimo oli pakko päästä toteuttamaan. Ja kyllä kannatti. Ehkä tämä katalaanien hurja itsetunto alkaa tarttumaan, mutta on pakko sanoa, että oli aivan mielettömän hyvää! Voimakkaan suklainen, pehmeä, kostea....Vuoren valloituksen jälkeen se maistui palalta taivasta Katalonian yllä.
200g voita
200g tummaa suklaata
5 luomukananmunaa
1-2 rkl mantelijauhoja tai -jauhetta
vähän luomuhunajaa tai esim. intiaanisokeria makeutuksekisi, jos haluaa.
Voi ja suklaa sulautuivat yhteen vesihauteessa...taivaalliseksi kullanruskeaksi suklaaksi, jonka olisi voinut syödä lämpimänä, lusikalla suoraan kattilasta...Maltoin kuitenkin mieleni ja annoin tuon enkelimäisen massan jäähtyä hieman...Yksitellen vatkasin kananmunat joukkoon, lisäsin mantelijauheen ja aivan hivenen hunajaa...suunnittelin moussen syömistä parvekkeella...Maltoin jälleen mieleni..Kakku vuokaan ja uuniin 200:n asteeseen noin 10 minuutiksi..Vain hetkeksi siis, niin, että kakun pinta ruskistuu, mutta sisus jää kokonaan ihanan kosteaksi mudaksi...
Maku on voimakas...suorastaan vaatii ystäväkseen kupillista kahvia...

Vuoren valloitus


Torroella de Montgri. Viime lauantaina pääsimme ihmettelemään lumista ja usvaista rannikkoa ja valkoisena hohtavavia maisemia Torroellassa. Kiipesimme auringon paisteessa ylös linnalle. Ylös kavutessa aikaa kuluu noin 40 minuuttia, mutta laskeutuessa matka sujuu nopemammin. Riippuen tietysti kuinka pitkän matka kierii kivikolla rinnettä alas.

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Eväitä elämään




Opiskelu vaatii hyvät eväät! Maha mukavasti täynnä tarttuvat katalaanin kiemuratkin paremmin päähän. Sanakirjapinoa tasapainottavat kivasti esimerkiksi tällaiset täyttävät leipäset.

Juustoleipäset (ohjeet olen joskus bongannut karppaus.info –sivuilta) ovat todella nopeita ja helppoja valmistaa. Herkullista leipää siis ilman jauhoja ja viljaa. Määriä en nyt muista ihan tarkalleen, laitan itse aika randomilla...

Kahdelle nälkäiselle ihmiselle tästä tulee ihan kivasti leipäsiä:
-3 kananmunaa (luomua, löytyy onneksi täältäkin. Erään paketin kyljessä luki, että kanat saavat syödä alfa-alfan siemeniä, huippua!)
-juustoraastetta (ehkä noin 100g- 150g...ehkä..)
-mantelijauhetta (1/2-1 desi, ei liikaa)
-leivinjauhetta
(-kookosjauhetta, unikonsiemeniä, auringonkukansiemeniä...jne..)

Itse laitan usein sekaan myös kookosjauhetta, antaa mukavasti maukua ja massaa. Täällä laitan sitä ihan vain taloudellisista syistä: kookosjauhe on halpaa ja mantelijauhe kallista! Olenpa ovela, niin ovela, että yllätän välillä itsenikin.

Leipäset saavat uutta ilmettä ja makua, jos sekaan laittaa vaikkapa pähkinöitä tai siemeniä. Olen harkinnut myös makeiden leipästen tekoa: paljon kookosta ja päälle hunajaa...En vielä ole uskaltanut astua tuolle polulle.

Kuvassa juustoleipäset ovat astuneet hampurilaisen saappaisiin ja saaneet väliinsä kikhernepihvit. Kikhernepihvejä voisi myös hehkuttaa sanoilla helppoa ja nopeaa.

Liota kikherneitä noin 8 tuntia. Liotetut herneet, sipuli ja valkosipuli sauvasekoittimella massaksi ja uunin pellille saamaan rapeutta ja väriä. Taikinaan voi laitaa mukaan myös kananmunan. Kuten Lauran kanssa kerran testattiin: jos ei ole sauvasekotinta, nou hätä, kyllä ne kikherneet hyvän mielikuvituksen avulla ja raa'alla voimalla saa murskaksi! Mausteeksi olen laittanut esimerkiksi mustapippuria, suolaa, kurkumaa ja chiliä. Massasta voi muotoilla pihvejä tai vaikkapa pyöritellä pyöryköitä ja kutsua niitä itämaisen eksoottisesti falafeleiksi! Raikas jogurtti-minttukastike sopisi muuten mainiosti näille...
Mehevä juustoleipänen, mausteinen, mutta makeahko kikhernepihvi, tuoretta pinaattia, tomaattia, romescoa ja päälle vielä hyppysellinen fenkolin siemeniä...NAM! Voi kyllä olla, että unohtaa syödessä opiskella...

p.s. karppaus.infon sivuilla on paljon käteviä reseptejä, esim. mantelileipä. Joihinkin resepteihin suhtautuisin siellä kyllä varauksella. Osa on nimittäin tainnut hullaantua lihasta vähän liikaa...Antti Heikkilän blogista ja kirjoista löytyy todella paljon mahtavia juttuja, suosittelen. Hei, ja aivan ehdottomasti kannattaa tsekata blogi http://ilonpisara.blogspot.com/. Huikeasti tietoa ja oikea terveellisten ja herkullisten reseptien aarre-aitta!! Sinne siis!

torstai 11. maaliskuuta 2010

Catalunya amb Laura!
















Ensimmäinen vieras! Vaikka hauskinta antia Lauran vierailun aikana toki olikin lumi- ja räntämyrsky Barcelonassa, tässä muutamia kuvia siitä, mitä muuta ehdimme puuhailla. Katalonian sääarvauskeskus ehti jo säikäyttää meidät perinpohjin lupaamalla sadetta viikolopuksi. Onneksi keskus on melkeinpä poikkeuksetta väärässä, joten saimme nauttia auringon viihdyttävästä seurasta l'Estartin hiekkarannalla ja kävellessämme pitkin rannikkoa Sa Rieralle. Lauran kanssa bongailimme koiria pitkin päivää ja kuvassa näkyvä villakoira taisi viedä energisyydellään voiton! Matkan varrelta löytyi myös sopiva ranta kuumille kesäpäiville...
Lauantaina pääsimme jälleen jo hehkuttamilleni luomumarkkinoille...Ja pakko oli taas laittaa sieltäkin pari otosta... Nyt mukaan tarttui uutena tuttavuutena luomupunaviini, joka oli valmistettu ilman sulfiitteja. Mmmm... Kuinka onneliseksi ihminen voikaan tulla pienistä luomumarkkinoista?! Ja onneksi tähän on lääke: joka viikkoinen vierailu!
Mantelipuut kukkivat kauniisti vaaleanpunaisin kukkasin John Lennonin puistossa, jossa kävimme katsastelemassa maisemia kaupungin vanhalta muurilta. Yllättävää löytää Gironan katedraalin takaa Lennonin mukaan nimetty pieni puisto. Sitä, miksi puisto on nimeltään John Lennonin puisto, ei tunnu kukaan tietävän...Ennen Gironaan tuloa kannattaa muuten treenata jalkojen lihakset kuntoon -niille löytyy rappusissa käyttöä! Iltaohjelmaan kuuluu luonnollisestikin venyttely.
Sunnuntaina saimme nautiskella paikallisten seurasta ja paikallisesta ruoasta eräällä metsämökillä. Juuri merestä sukelletut merieläimet (ehkäpä ne olivat merisiilejä?) olivat vähintäänkin eksoottinen kokemus. Suolaista ja hyvää!





























































keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Maanantaina suuntasimme Lauran kanssa kohti Barcelonaa vesisateesta huolimatta. Optimisteja kun olemme. ("Hei, sehän on etelämpänä...") Ensimmäiseksi päädyimme kuivattelemaan Barcelonan katujen kastelemia sukkiamme lounaalle Barri Goticin tuntumaan. Maittavan lounaan jälkeen tuntui säästä huolimatta ihan hyvältä idealta lähteä katsomaan Gaudin Sargada Familiaa. ("Kun kerran nyt ollaan Barcelonassa..") Metrotunnelista noustessamme vastaamme alkoi kävellä lumella kuorrutettuja ihmisiä. Siinä vaiheessa näky tuntui vielä niin epätodelliselta, ettemme kiinnittäneet siihen liiemmin huomioita (Erittäin onnistunut kieltoreaktio). Ulkona maisema oli uskomaton: loskaa ja lunta kaikkialla. Tai pikemminkin "maisema". Sillä itseasiassa ei näkynyt paljon mitään...Noh, onneksi kirkon minun mielestäni komein puoli oli hieman tuulelta suojassa, joten Laura saattoi nähdä osan siitä. Ehkä. Toisella puolella tuuli niin voimakkaasti ja taivaalta puski painavaa märkää lunta vasten kasvoja, joten oli mahdoton edes kuvitella katsovansa korkeuksiin. Jes, siinä oli nähtävyyksiä tarpeeksi sille päivälle. Suuntasimme siis lämpimään kahvilaan. Pehmeä nojatuoli alla, lämmin kuppi kaakaota kämmenten välissä ja ikkuna vuosikymmenen lumimyrskyn ja meidän välissämme -elämä näyttää heti paremmalta. Sää pysäytti junaliikenteen, joten etsimme La Ramblalta hostellin. Kiva, ettemme jääneet ensimmäiseen hostelliin , josta kyselimme hintoja: Vanha korkea talo, pitkät loputtomalta tutnuvat rappuset, aivan hiljaista, tyhjää...sotkuista..likaisella sohvalla istuu bulldog..tuijottaen sinua kieli hampaisen välistä roikkuen. Jostain kuuluu epämääräinen rääkäisy..(huh, se olikin vain nurkassa istuva papukaija). Valtavan iso, psykoottisen häijysti hymyilevä hostellin pitäjä tarjoaa maireasti virnistellen huonetta...Ei ketään muita missään. Huh, kiva elää pätkä kauhuelokuvan alkua. ("Hei Laura, haluatko jäädä tänne..." En voi uskoa, että nuo sanat tulivat siellä suustani) Kannatti kierrellä (ei vain oman henkensä tähden), sillä löysimme oikein mukavan hostellin. Iltapalaksi hostellin lämmössä taisin syödä puolet Lauran luomusuklaalevystä katsellen kadulla hiljenevässä sateessa kulkevia ihmisiä.

Aamulla Lauran lento lähti -juuri aamuauringon kohotessa taivaalle. Mikä tuuri! Ja mikä muutos! Koko seuraavan päivän ihana lämmin aurinko helli Barcelonaa taivaan täydeltä. Aikaisin aamulla selvisi, että poikkeuksellinen sää on pysäyttänyt kaiken liikenteen pohjoiseen. Kiertelin luukulta luukulle ympäri kaupunkia saaden aina vastaukseksi "No se tai no renfe, no autobus" Eli joko kukaan ei tiennyt mitään tai sitten vain vastasi, etteivät junat ja bussit kulje tänään Gironaan. Saatuani rahat takasin jo ostamastani lipusta (kiitos thaimaalaiselle naiselle, jonka kanssa aamuvarhaisella selvittelin yhdessä mahdollisuuksia päästä Gironaan, tai edes vähän lähemmäksi. Hän puhui thai-korostuksella espanjaa ja minä suomi-aksentilla katalaania...kommunikaation riemuvoitto) päätin viettää päivän kierrellen Barcelonaa. Mitäpäs muutakaan olisin voinut tehdä! Mieluummin täysillä ilo irti päivästä, kuin että olisin masentunut asemalla odottaen tietoja junista ja hautonut terrori-iskua. Ennen kuin söin aamupalaksi asemalla laukustani löytyneen avokadon (ja tällä kertaa oman Barcelonan tuliaisiksi ostamani luomusuklaalevyn...hätä ei lue lakia tai hyviä tapoja) harkitsin myös jälkimmäistä vahvasti. Hyvä ruoka, parempi mieli! Aurinko paistoi, kiertelin Barri Goticin pieniä putiikkeja, ihmettelin ostoskadun valtavia liikkeitä, keskustelin Greenpeacen feissareiden kanssa, löysin mahtavan kirjakaupan, ostin eväät luomukaupasta, söin hyvin salaattibuffetissa ja istuin Plaça Cataluynalla auringossa... Illalla alkoi kyllä oma koti ja sänky houkutella, joten olin todella iloinen löytäessäni vihdoin ja viimein junan korvaavan linja-auton.

Lehtien otsikot pursuilevat hämmennystä ja lumisia kuvia: "Tällaista ei ole ollut 25 vuoteen".
Nyt on keskiviikko ja Gironassa yliopiston opetus on yhä peruttu poikkeuksellisten olosuhteiden takia. Himppasen liioteltua sanoisin. Ok, ulkona on vielä lunta, mutta muuten sää mitä mainioin. Kävin aamulla pienellä lenkillä ja huomasin, että ihmiset katsoivat minua kuin itsemurhakandidattia ("Varo, siellä voi olla jäätä!") Tosin kyllä minulle kelpaa tällainenkin järjestely: nyt alkoi siis Annan katalonialainen viikonloppu!

Lisää Lauran reissusta myöhemmin, halusin vain jakaa nämä parhaat palat ensin!

torstai 4. maaliskuuta 2010

Pieniä, mutta hauskoja juttuja


Katalaanin kieltä ei ole k:lla alkavilla sanoilla pilattu. Tässä kuvassa näkyvät katalaani-suomi -sanakirjasta löytyvät sanat, jotka alkavat k:lla. Nipin napin puolisivua. Taidan opetella nämä.