sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Miten nukut yösi?

Yöunet. Ihanaa. Nukkuminen on ihanaa. Olen vasta viime vuosina alkanut arvostaa tuota suloista, kummallista tapaa horrostaa tiedostomattomana.

Nukkuminen on todella iso osa elämää. Valtava tuntimäärä. Ja kuinka sen vietät? Oletko käärityneenä muoviin? Nukutko 8 tuntia joka yö muovihautomossa? Luultavasti kyllä.

Meillä on ollut nyt puoli vuotta hengittävä ja luonnonmateriaaleista valmistettu futonpatja. Elokuussa toimme Liettuan matkalta mukanamme 100% lampaanvillaa olevat peitot. Mutta tyyny! Voi Anna mitä olet tehnyt! Tai paremminkin mitä et ole tehnyt.

Etsiessämme pimentävää verhoa makuuhuoneeseen oli ehdottomana vaatimuksenani se, että se olisi luonnonmateriaalia. Puuvillaa tai parhaimmassa tapauksessa pellavaa. Tässä vaiheessa suurin osa pimennysverhoista tippuu pelistä pois. Ne ovat useimmiten polyesteria ja pahimmassa tapauksessa käsitelty palonsuoja-aineilla.

Yhtäkkiä tajuan, että en halua polyesteria roikkumaan metrin päähän minusta nukkuessani, mutta herra varjele hautaan pääni joka yö oikeaan polyesterivuoreen. Halpa, onneton tyynyni on 100% polyesteria. Sen teennäisemmäksi ei materiaali enää muutu. Oh no!

Pienen internet-seikkailun jälkeen olen löytänyt kaksi hyvää tyynyvaihtoehtoa. Toinen on kotimaisesta lampaanvillasta valmistettu tyyny, jonka päällinen on puuvillaa. Esimerkiksi tällainen: http://www.porinvillajapeite.fi/tuotteet.php?id=5

Toinen mielenkiintoinen tyynykandidaatti on kotimaisesta luomu hirssin tai tattarin akanoista valmistettu tyyny, tällainen: http://www.ruskovilla.fi/tuotteet/Vuodevaatteet/Hirssiakanatyynyt

Hirssiakanatyyny kuulostaa todella ekologoselta, puhtaalta ja mielenkiintoiselta. Akanatyyny on kuitenkin niin erikoinen, että käyn ensin kokeilemassa ja vertailemassa sitä ja lampaanvillatyynyä Mulperipuu-nimisessä liikkeessä Fredrikinkadulla. Heti huomenna. Enää yksi yö erottaa minut ja ihanan uuden tyynyni.

En malta odottaa huomiseen ja siihen, että saan uuden puhtaan, ekologisen ja myrkyttömän tyynyn pääni alle. Olen läksyni oppinut ja tässä aiheessa ei pidä säästää ja kitsastella.

Tosin eivätpä nuo tyynyt niin kauhea investointi ole. Molemmat tyynyt ovat hengittäviä, pitkäikäisiä ja jatkuvassa käytössä. Erityisesti lasten villaiset petivaatteet ovat varsin edullisia, pieniä kun ovat. Ja mikä olisi tärkeämpää kuin antaa vauvan ja lasten nukkua laadukkaissa petivaatteissa.

Tatadaaa -siinä oli viikon terveyssaarna!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti