keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Jouluterveisiä Taivalkoskelta!

Päivä on alkanut tänään lehden mukaan noin kymmeneltä ja aurinko laskee kello 13. Kolmen tunnin päivä.

Joulun kunniaksi pakkanen on kirinyt lähemmäs kolmeakymmentä, joten tänään sukset saavat jäädä nojailemaan pirttiin. Täällä puut nuokkuvat lumivaipan alla ja pakkaslumi narskuu töppösten alla. Ladulla edellämme hölkyttelivät toissa päivänä porot.

Taivalkosken Sanomien pääkirjoituksesta poimin viisaan ajatuksen:

"Oikea tieto varjelee ihmistä monilta turhilta kotkotuksilta. Varsinkin se tieto, että ei ole pakko elää niin kuin kaikki toiset elävät. Sitä voi ihan hyvin katsoa vierestä ja hymyillä ymmärtäväisesti."

Niinpä. Tuo ajatus mielessä on hyvä muistella hienoa, kaunista vuotta 2014 ja suunnata jo hieman uteliaana katseensa uuteen vuoteen 2015. Kuinka hieno siitä tuleekaan!


sunnuntai 14. joulukuuta 2014

maanantai 8. joulukuuta 2014

Tässä hän on...



...Ruskovillan tyyny, jonka sisällä on tattariakanoita. Päällinen 100% puuvillaa. Valinta oli vaikea, koska sekä lampaanvillatyyny että tämä tattarityyny olivat erittäin mukavia pään alla. Mulperipuu-liikeessä sai kaikessa rauhassa pötkötellä futonilla ja testata mikä tyynyt olisi sopivin.
Lampaanvillatyyny oli pehmeä, tukeva ja sanoisinko luksus. Kuin kutsu pehmeään unimaahan. Todella hyvä.

Päädyin pitkällisten pötkättelyjen ja tyynyn halaamisten jälkeen kuitenkin tattarityynyyn. Tattarityyny mukautuu alleni juuri niin kuin haluan ja juuri kuten nukun. Nukun paljon vatsallani, joten on tärkeää, ettei tyynyni ole liian korkea. Toki lampaanvillaisessa tyynyssä voi villan määrää myös itse vaihdella. 

Myyjä kertoi lampaanvillatyynyn olevan aina lämmin, kun taas tattariakanatäytteinen pysyy viileänä. Siinäpä se erottava tekijä miksi Päkä jäi kauppaan. Tarvitsen viileyttä ympärilleni nukkuessani ja ajatus viileän raikkaasta tyynystä ratkaisi tasaisen tyynyjen taiston.

Näillä tattareilla tyynyä voi käyttää noin 5 vuotta, sitten tattarit voi vaihtaa. Siinä välillä tyynyn voi tyhjentää ja päällisen pestä koneessa. 

Olisipa jo ilta!


sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Miten nukut yösi?

Yöunet. Ihanaa. Nukkuminen on ihanaa. Olen vasta viime vuosina alkanut arvostaa tuota suloista, kummallista tapaa horrostaa tiedostomattomana.

Nukkuminen on todella iso osa elämää. Valtava tuntimäärä. Ja kuinka sen vietät? Oletko käärityneenä muoviin? Nukutko 8 tuntia joka yö muovihautomossa? Luultavasti kyllä.

Meillä on ollut nyt puoli vuotta hengittävä ja luonnonmateriaaleista valmistettu futonpatja. Elokuussa toimme Liettuan matkalta mukanamme 100% lampaanvillaa olevat peitot. Mutta tyyny! Voi Anna mitä olet tehnyt! Tai paremminkin mitä et ole tehnyt.

Etsiessämme pimentävää verhoa makuuhuoneeseen oli ehdottomana vaatimuksenani se, että se olisi luonnonmateriaalia. Puuvillaa tai parhaimmassa tapauksessa pellavaa. Tässä vaiheessa suurin osa pimennysverhoista tippuu pelistä pois. Ne ovat useimmiten polyesteria ja pahimmassa tapauksessa käsitelty palonsuoja-aineilla.

Yhtäkkiä tajuan, että en halua polyesteria roikkumaan metrin päähän minusta nukkuessani, mutta herra varjele hautaan pääni joka yö oikeaan polyesterivuoreen. Halpa, onneton tyynyni on 100% polyesteria. Sen teennäisemmäksi ei materiaali enää muutu. Oh no!

Pienen internet-seikkailun jälkeen olen löytänyt kaksi hyvää tyynyvaihtoehtoa. Toinen on kotimaisesta lampaanvillasta valmistettu tyyny, jonka päällinen on puuvillaa. Esimerkiksi tällainen: http://www.porinvillajapeite.fi/tuotteet.php?id=5

Toinen mielenkiintoinen tyynykandidaatti on kotimaisesta luomu hirssin tai tattarin akanoista valmistettu tyyny, tällainen: http://www.ruskovilla.fi/tuotteet/Vuodevaatteet/Hirssiakanatyynyt

Hirssiakanatyyny kuulostaa todella ekologoselta, puhtaalta ja mielenkiintoiselta. Akanatyyny on kuitenkin niin erikoinen, että käyn ensin kokeilemassa ja vertailemassa sitä ja lampaanvillatyynyä Mulperipuu-nimisessä liikkeessä Fredrikinkadulla. Heti huomenna. Enää yksi yö erottaa minut ja ihanan uuden tyynyni.

En malta odottaa huomiseen ja siihen, että saan uuden puhtaan, ekologisen ja myrkyttömän tyynyn pääni alle. Olen läksyni oppinut ja tässä aiheessa ei pidä säästää ja kitsastella.

Tosin eivätpä nuo tyynyt niin kauhea investointi ole. Molemmat tyynyt ovat hengittäviä, pitkäikäisiä ja jatkuvassa käytössä. Erityisesti lasten villaiset petivaatteet ovat varsin edullisia, pieniä kun ovat. Ja mikä olisi tärkeämpää kuin antaa vauvan ja lasten nukkua laadukkaissa petivaatteissa.

Tatadaaa -siinä oli viikon terveyssaarna!


tiistai 2. joulukuuta 2014

Jouluihminen?

Pidän itseäni jouluihmisenä. Rakastan joulun ajan tunnelmaa. Myyttejä, satuja, tarinoita. Voisin tuijotella joulukuusta koko aaton, pitäisin sen sisällä kesään saakka. Joulu muistuttaa lapsuusajan muistoista ja lapsen uskosta. Oi kynttilät, tuoksut, joulurauhan julistus. Mikä kinkun paistamisen jännitys! Kaihoisat joululaulut. Varpunen jouluaamuna ja Tonttu vaan ei saa unta. Rakastan kanelia ja pimeyttä valaisevia valoja.

Mutta. Joulun rakastajan imagossani on särö. Aika paha sellainen. En nimittäin pidä tavallisista joulutortuista. Enkä pipareista. En myöskään syö suklaakonvehteja. En juo glögiä.

O-ou.