maanantai 27. joulukuuta 2010

Joulu jatkuu vaan!


Joulun ajan Riippumattoajattelija ihastelee kuusenoksia, kuusenkynttilöiden kattoon heijastamia varjoja ja tunnelmoi hyasintin ja havujen vienoa, huumaavaa tuoksua. Hankien keskelläkin mieleeni hiipivät kesäiset hetket riippumatossa omenapuun oksien varjossa...
Joulun rakastajan joulu alkaa joulukuun 20. päivä, jatkuu leppoisana läpi välipäivien uuteen vuoteen ja soljuu sujuvasti vielä loppiaiseen asti. Joten käytännössä tämä pipariresepti ei suinkaan tule myöhässä. Piparien ei tarvitse olla sokerin ja vehnäjauhojen muodostama syyllisyysöylätti, joita tunnontuskissa sitten juhlan jälkeen yritetään polttaa lenkillä ja jumpissa. Tässä siis parempi pipariohje:

150 g voita



1 dl siirappia



1-2 dl taateleista tehtyä siirappia (sosetta)



3 tl kanelia



1 tl inkivääriä



1 tl mausteneilikkaa



1 tl maustepippuria



2 luomumunaa



4-5 dl jauhoja: mantelijauhetta, ruisjauhoja, spelttijauhoja



psylliumia (kohotus)

Osan tavallisesta siirapista korvasimme lioteutuista taateleista sekoitetulla "siirapilla". Tänä jouluna taikinaan laitoimme noin desin tätä makeaa taatelisurvosta, mutta kannattaa ehkä laittaa se toinenkin desi, jos kaipaa pipareihin vähän enemmän makeutta.
Kiehauta voi, siirappi ja mausteet. Anna jäähtyä. Lisää vaahdotetut munat ja jauhoja; osa mantelijauhetta, osa ruista tai vaikkapa spelttiä. Anna taikinan olla jääkaapissa yön yli.

Uuni hoitelee piparit kauniin ruskeiksi 180 asteessa ja noin 7 minuuttissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti