torstai 21. lokakuuta 2010

Etelän hedelmiä





Lautasella poseeraavat kolme etelän kaunotarta: kirimoja, viikuna ja kaktuksen hedelmä. Kataloniassa ihastelin jyrkillä rannoilla kukkivia kaktuksia ja nyt syksyllä pääsinkin yllätyksekseni maistamaan kukinnan satoa. Tämä Amerikasta peräisin oleva kaktuskasveihin kuuluva piikikäs kaunokainen on ilmeisesti nimeltään Intian viikuna (opuntia ficus indica). Pienten piikkien vartioima kuori kätkee sisälleen helakan puna-oranssin, maultaan miedon raikkaan hedelmän.
Kuivattuihin viikunoihin ihastuneena maistoin innoissani nyt ensimmäistä kertaa myös tuoretta hedelmää. Enkä turhaan! Herkullinen ja suussa mukavalta tuntuva viikuna ei pettänyt odotuksiani.



Kirimoija tunnetaan myös nimillä kermaomena ja annoona. Kolumbuksen kerrotaan tuoneen kirimojan laivastonsa mukana Eurooppaan. Tarina kertoo, että Kolumbus pyysin Amerikkaan rantauduttuaan miehistöään tuomaan tiedusteluretkeltä hänelle jonkin hedelmän ja näin Kolumbus sai maisteltavakseen tämän makean uutuuden.

tiistai 19. lokakuuta 2010

Café Fresco











Onnellinen juuri puristetun porkkana-inkivääri-sitruuna-mehun juoja.


Ekokauppojen lisäksi mieltäni auringon kanssa kilpaa lämmitti Café Fresco, viehättävä kahvila, jonka ikkunalautoja koristivat rosmariiniruukut ja jonka hauska ja persoonallinen pitäjä onnistui aina piristämään jo ennestään korkealla ollutta mieltä. Bussikadulla sijaitsevan Frescon periaatteena on tarjota tuoretta ja luonnollista ruokaa ja suosia luomua aina vain kun mahdollista. Eihän tähän voi muuta sanoa kuin...i h a n a a.

Ekoa

Fuengirolan luomutarjonta pääsi yllättämään tämän ekoilijan positiivisesti. Aivan naapurustostamme paljastui varsinaisia löytöjä. Ihastuttavan, pienen luomukaupan pitäjä kertoi BioNaturan olevan Andalucian ensimmäinen luomukauppa. Tämän aarreaitan valikoimasta löytyi aivan kaikkea: mausteita, jauhoja, jogurtteja, teetä, viinejä, kahvia, kosmetiikkaa...Puodin kaikissa väreissä hehkuva hedelmä- ja vihannestiski tarjosi vielä yhden yllätyksen: Ylpeä kauppias (syystäkin!) kertoi kaikkien tuoretuotteiden olevan lähistöllä tuotettuja. Ystävällinen ja iloinen myyjä pakkasi ruokakassiimme vielä maistiaisiksi uuden sadon ensimmäisen luomuappelsiinin. Hyvä ruoka, hyvä palvelu ja paras mieli!









Bio Naturan lisäksi toiseksi suosikikseni nousi Anni's Vitalshop. Oi kiitos, laatustietoiset tanskalaisturistit! En tahtosi olla pessimisti, mutta luulenpa, etteivät paikalliset suomalaisasukkaat, turisteista puhumattakaan, osaisi vaatia näin kattavia luontaistuotteita ja luomuvalikoimia.






tiistai 12. lokakuuta 2010

tiistai 5. lokakuuta 2010




Costa del Sol maistuu...


...aamun menlonivihersmoothielta
...cafe con lecheltä
...meriveden suolalta huulilla
...basilikalta ja chililtä
...makean raikkaalta kirimojalta
Aurinkorannikko kuulostaa...
...Los Bolichesin valkoisen kirkon kellojen kilinältä
...lähikuppiloista kantautuvalta puheensorinalta ja naurulta
...pikkukoirien haukahduksilta
...katusoittajien musiikilta
...rakennuksen paukkeelta
..rantaan lyövien aaltojen kohinalta
Hola ystävät! Vielä viikko ja rapiat päälle! Sen vietämme täällä imien itseemme kaiken mahdollisen auringon energian, jota tuomme tuliaisiksi mukanamme!
Nyt suuntaamme ostoksille muutamaan luontaistuote- ja luomukauppaan. Olin positiivisesti yllättynyt Fuengirolan luomutarjonnasta. Los Bolichesista löytyy kaksi erittäin tasokasta luontaistuotekauppaa, joiden valikoima saa hymyn huulille. Kiitos tarjonnan monipuolisuudesta ja laadusta taitaa kuulua alueen valveutuneille tanskalaisturisteille, jotka osaavat vaatia laatua ulkomaillakin. Kiitos Tanska!

perjantai 1. lokakuuta 2010

La vida es un carneval!







La vida es un carneval, elämä on karnevaali. Kas, siinä vasta mainio elämänasenne!

Meidän karnevaalissamme on ollut eläinten kulkueen vuoro. Fuengirolan viidakkomainen eläintarha tutustutti meidät (hyvinkin läheisesti) eksoottisiin otuksiin. Tervetuloa kierrokselle:



Ensimmäisessä kuvassa näette harvinaisen, tutkijoita hämmentävän valkokäsi-homo sapiensin.

Lemurikasa. Kuka niistä on Kuningas Juliano?

Usean Please, do not touch the animals -kuulutuksen jälkeen tilanne luonnollisestikin päätyi seuraavien kuvien kertomaan tilanteeseen. Noh, puolustukseki mainittakoon, että me emme koskeneet eläimiin, eläimet koskivat meihin. (Vinkki: ennen Madagaskar-kierrosta ja lemurisaarta kannattaa syödä eväät. Banaanin ja sesaminsiemenpatukan tuoksu sormissa taitaa olla vastustamatonta...)



Pehmeät, pitkät lemurin käpälät iholla...


Niinpä: Please, do not touch the animals!















Kuten äiti Meeri-mummin sanoilla sen ilmaisee: Salaatin ja riidan nainen saa aikaiseksi vaikka tyhjästä. Ja tylsään perussalaattiin saa ilmettä ja makua pienillä tempuilla. Pinaatin, kesäkurpitsan ja tomaatin kaveriksi voi ripotella vaikkapa unikonsiemeniä ja maapähkinöitä.